Zivis katlā un uz pannas – tās ir Mājas kafejnīcu dienas (1.daļa)

Piekrastē, tāpat kā citviet Latvijā, reģionālā tūrisma akcija “Mājas kafejnīcu dienas” šogad norisināsies līdz pat atvasarai – 15. septembrim. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra kopsolī ar tūrisma asociāciju “Lauku ceļotājs” šo aizraujošo ceļojumu garšu pasaulē organizē jau ceturto gadu, ik reizes sasniedzot arvien jaunus dalībnieku un apmeklētāju rekordus.

Pērn turpat 65 tūkstoši interesentu baudīja mājsaimnieču neikdienišķos našķus, bet šogad durvis vērs vairāk nekā 400 mājas kafejnīcu 41 gastronomijas tūrisma galamērķī. Mājas kafejnīcu dienas aicina apmeklēt konkrētu mājsaimniecību, izbaudīt vietējo kulināro mantojumu, iepazīt apkaimes tradīcijas un kultūru, vietējās kopienas ļaužu ēdienu.

Piejūrā ikviens pats varēs pārliecināties par nozvejoto un galdā celto zivju sugu daudzveidību, kas cauri gadsimtiem ir piekrastnieku darba dzīves ilgtspējas pamats. Mājsaimnieču pieredze un prasmes, aizrautība un azarts ne tikai virtuvē, bet visā dzīves gājumā ir tās vērtības, ko šajās dienās varam sajust un arī paškritiski izvērtēt – vai mans mūžs kam lieti der.

Pirmais piejūrā toni uzdos Limbažu novads

Paši agrīnākie pieteikumi Mājas kafejnīcu dienām Limbažu novadā tika saņemti jau februārī – un… no keramiķēm. Ingrīda Žagata savā keramikas darbnīcā “Cepļi” iecerējusi mājas kafejnīcu “Cepļu dārzā”. Te, tāpat kā visā Limbažu novadā, garšmīļi varēs pulcēties jau no 19. līdz 21. jūlijam. Tā teikt – kad nosvinēti Zvejnieksvētki, laiks mājas kafejnīcām! Ingrīda Žagata paralēli dažādu ēdienu baudīšanai piedāvā arī vērot un piedalīties keramikas trauku tapšanas procesos. Kad interesenti būs ielūkojušies viņas galerijā “Ligzda”, klāt būs laiks ne tikai kutināt garšas kārpiņas, bet atvērt arī maku – keramika te ir īpaši uzrunājoša un tā vien prasās kļūt par dāvanu mājiniekiem.

Savukārt māksliniece Elita Taube savu mājas kafejnīcas piedāvājumu Stienes “Jaunstārastos” papildinās ar keramikas meistarklasi. Bīriņu pils Kastaņkalna svinību vietā – vasaras kafejnīcā “Ūdensdzirnavas” – saimniekos pils šefpavāri. Ja ciemiņi pagurs, var atlaisties zvilnī iekoptajā senajā parkā, saņemot pa kādai no īpašnieku saglabātajām 200 grāmatām, kas rūpīgi jau kuro gadu desmitu rotā pils bibliotēku. Pat Limbažu novada Galvenā bibliotēka šovasar sarūpējusi savu “Biblioķēķi”, kur gan tikšot ievērots tautas dzejnieka Imanta Ziedoņa postulētais latvieša uzvedības kanons – “bērniņ, neēd, kad dziesmu dzied”. Savukārt Svētupes muižas komplekss Mājas kafejnīcu dienās lutinās ar Svētupes muižas pop-up restorāna šefpavāra Arņa Grantiņa un viņa komandas gastronomiskajiem meistarstiķiem.

Pāles muzeja un kultūras nama čaklās darbinieces būs sarūpējušas gardu cienastu no pagastā audzētajiem labumiem, un nu mājas kafejnīca ienāks kultūras nama pagalmā ar izsmalcinātu muzejisku vērtību.

Arī senās Hanzas pilsētas Limbažu muzejs ir sarūpējis aizvadīto gadsimtu piekrastnieku receptes, kas allaž noderēs interesantu ēdienu pagatavošanā. Lūk, piemēram, recepte “Cepts zandarts 5–6 personām”: “3–4 mārciņas smagu zandartu nozvīņo, notīra, nomazgā, sagriež gabalos dūres lielumā, apviļā vispirms 2–3 ēdamkarotēs miltu, tad 2–3 ēdamkarotēs sakultas olas, kas sajaukta ar 2 tējkarotēm sāls, un uz beigām 2–3 ēdamkarotēs rīvmaizes un cep ¼ mārciņā sviesta vai pus taukos un pus sviestā 5–8 minūtes uz mazas uguns no abām pusēm brūnu. Zivi dod uz galdu ar zaļumiem vai gurķu salātiem un kartupeļiem.”

Dienvidkurzemē četri gardēžu galamērķi

Varen plašajā Dienvidkurzemes novadā Mājas kafejnīcu dienas iecerētas četros dažādos laikos. No 20. līdz 21. jūlijam aicinās “Kurzemes dienvidi” Rucavas, Nīcas un Grobiņas apkaimē, 3. un 4. augustā rosīsies Leišmalīte, 10. un 11. augustā tiekam aicināti uz gardēžu tūri “Dienvidkurzemes Ziemeļi”, bet 7. un 8. septembrī iecerēts noslēguma pasākums “Rudens garša Dienvidkurzemē” (konkrētās vietas aicinām skatīt pasākuma “Mājas kafejnīcu dienas” mājaslapā).

Kurzemes krasts vilināt vilina ar ļoti savdabīgu kulināro mantojumu. Piemēram, Rucavas tradīciju namā “Zvanītāji” Rucavas balto sviestu varēs baudīt ar tradicionālo siļķi un kartupeļiem, kamēr Jūrmalciema “Auziņās” tiek solīti “pirkstiņprieki” – cūkas pupas ar siļķi un kefīru. Turpat kaimiņos – Jūrmalciema “Celmiņos” – visi tiek aicināti barot karpas piemājas dīķī, līdz tās pašas lēks uz pannas. “Sapņu paviljons” Jūrmalciema “Seskos” vilinās ar zivju zupu vai soļanku, vārītu uz ugunskura, reņģu filejas kraukšķiem ar ķiploku mērci un laša fileju saldā krējuma mērcē ar sviesta pupiņām. Savukārt Jūrmalciema tīklu mājā “Piestātne” 17. augustā paredzēta dižākā kurzemnieku azaida baudīšana, kur netrūkšot arī jūras velšu.

Mājas kafejnīca “Atvases” Pērkonē iepriecinās ar mencas fileju alus mīklā un iespēju iegādāties mājiniekiem visdažādākās kūpinātās zivis. Jāatgādina, ka pirmās šīssezonas ēdmaņas būs baudāmas sākotnējā Dienvidkurzemes Mājas kafejnīcu dienu galamērķī 20. un 21. jūlijā, kam pieteikušās septiņpadsmit īstās latvju saimnieces. Tur nekā netrūkšot, jo lepnums un pašpietiekamība ir nepārprotami raksturīgākās kurzemnieku rakstura īpašības, kas ļāvušas viņiem tikt cauri visiem jūras un likteņa viļņiem.

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi