Kad zandartu no jūras nomaina Burtnieka loms (nobeigums)

Mūsu valstī zandarts ir ielaists vai mākslīgi pavairots vairāk nekā 150 ezeros, 16 ūdenskrātuvēs, iekaitot Rīgas, Ķeguma un Pļaviņu uzpludinājumus, dzirnavezerus, un trīs upēs. Vairākos ezeros ir veiksmīgi izveidojušās tā populācijas.

211 Latvijas ezeros jūs sveicinās zandarts

Sākotnēji zandarts tika pavairots, ielaižot ikrus vai pieaugušas zivis vaislas vecumā, bet astoņdesmitajos gados tos sāka audzēt un izlaist mazuļu vecumā. Ezeros, kuros zandarts ir ielaists kopš pagājušā gadsimta, tas ir veiksmīgi iedzīvojies un ir izveidojušās pašatražojošas populācijas, tomēr resursu intensīvas izmantošanas rezultātā apsaimniekotāji turpina uzņemties iniciatīvu un papildināt zivju resursus ar zandartu mazuļiem, kas notiek ar Zivju fonda finansiālu atbalstu.

Pēdējos gados papildināti Alūksnes, Balvu, Rāznas, Saukas, Pērkonu, Prūšu, Dagdas, Puzes, Lubāna, Rāceņu, Taurenes, Lizdoles, Zolves un Kāla ezers, Mazais Baltezers, kā arī vairāki desmiti citu Latvijas ezeru, ūdenskrātuves un upes. Ir novērojams, ka klimata maiņa, temperatūras pieaugums un ezeru eitrofikācija veicina zandarta izplatību. Par to liecina nozvejas datu pieaugums. Piemēram, Burtniekā zveja ir pieaugusi no dažiem nozvejotiem kilogramiem pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados līdz vidēji 14,6 tonnām gadā pēdējos desmit gados (8,5–25,9 tonnas).

Zandarta lomu ziņā patlaban visproduktīvākie ir eitrofie ezeri – Burtnieks, Lubāns un Usmas ezers. Kopumā zandarts Latvijā ir sastopams 211 ezeros, 19 ūdenskrātuvēs un 33 ūdenstecēs.

 

Receptes

Zandartu var sālīt tāpat kā lasi

Pazīstamā zivju kulināre Ausma Dančauska vīra un dēla Daugavā un Buļļupē zvejotos zandartus aicina papildināt ar mazāk zināmām piedevām. Cepot, sautējot, vārot, grilējot vai marinējot jūras un saldūdens veltes, ne mazāk svarīgi ir izvēlēties piemērotas garšvielas. Ļoti labi zivju ēdienus papildina baravikas, gailenes un citas sēnes. Daudziem gardēžiem patīk zivs fileja, kas pagatavota, noņemot ādu, tāpēc tā kļūst izcili sulīga. Dažādi apstrādājot vimbu, zandartu, reņģi vai līdaku, no vienas sugas zivīm var pagatavot vairākus atšķirīgus ēdienus.

Mazsālīts zandarts

Izejvielas: 500 g zandarta filejas, sīpols, citrons, sāls, cukurs.

Zandarta fileju var atstāt veselos gabalos vai arī sagriezt plānās šķēlītēs. Sagriezto fileju ieliek traukā, pārkaisa ar sāls un cukura maisījumu (2:1). Tad atļauj vienu dienu ievilkties. Var pārliet ar svaigi spiestu citrona sulu, pievienot piparus un sagrieztus sīpolus. Šādi sagatavotu fileju var izmantot sviestmaižu pagatavošanai, zivju salātos vai gluži vienkārši kā uzkodu aukstajā galdā.

Zandarta rulete ar sieru un šampinjoniem

Izejvielas: 1 kg zandarta filejas, 200 ml saldā krējuma, 200 g šampinjonu, 200 g siera (“Ausma” vai “Holandes”), 200 g sīpolu, 2–3 olas, sāls, pipari, muskatrieksts, garšvielas zivij.

Fileju samaļ, pievieno olas, krējumu, muskatriekstu, sāli, piparus. Visu sakuļ. Sakulto masu izklāj uz folijas. Virsū liek šampinjonus, saceptus ar sīpoliem, un tievās strēmelītēs sagrieztus siera gabaliņus. Ruleti satin folijā un cep cepeškrāsnī 200ºC apmēram 45 minūtes. Pasniedz atdzesētu ar grilētiem dārzeņiem.

Ulmaņlaikā izdotajā Augustes Apsit-Kulšs “Pavāru grāmatā” atrodamas divas sendienu receptes. Pildītu zandartu autore iesaka gatavot šādi: notīra zandartu, novelk ādu, atkasa gaļu no asakas, sakapā, pieliek novārītus, smalki sakapātus burkānus, pētersīli, sapilda zandartā un liek sutināt vai cept. Savukārt zandartu ar mārrutkiem gatavo šādi: novāra zandartu sālsūdenī, tad pārkaisa ar kasītu mārrutku un pārlej ar brūnētu sviestu.

Ir vēl daudz citu recepšu, no tām populārākās saistītas ar zandarta cepšanu, kas, lai gan ir gana tradicionāli, tomēr gudra saimniece jūs vienmēr pārsteigs ar ko vēl nebijušu. Un ticiet man – zandarts to ir pelnījis!

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi