Pasažierus apsaimnieko kā atkritumus

 

Katram lielam uzņēmējam ir savs rokraksts biznesā. «Liepājas autobusu parks», kas Ogres novadā (ne)nodrošina pasažieru pārvadājumus, tiek vadīts pārsteidzoši līdzīgi oligarha Andra Šķēles atkritumu biznesam. Viņiem ir svarīgi vazāt atkritumus apkārt, uzskaitot kilometrus un tonnas, nevis nodrošināt tīru vidi un atbildīgu atkritumu apsaimniekošanu. Arī pasažieri un darbinieki Šķēles biznesā ir kā apkārt vazājami atkritumi.

Rit jau otrais gads, kopš pasažieru autopārvadājumi Ogres novada teritorijā ir nodoti «Liepājas autobusu parkam», un pakalpojuma kvalitāte ir briesmīga. Norauti reisi, izlaistas pieturvietas, pārāk mazi autobusi, neizdotas biļetes, «saslimuši» šoferi. Kāpēc saslimuši? Droši vien tāpēc, ka tāds darbadevējs. Sludinājumā, kurā LAP meklē šoferus Ogrē un Ogres novadā, alga tiek solīta no 1100 eiro bruto, kas uz rokas ir zem 800 eiro. Ap 300 eiro zem vidējās algas valstī. Nu kā lai tur «nesaslimst». Un arī vadības attieksme pret darbu uzņēmumā ir tāda pati. Ak, šoferis uz darbu neatnāca? Atceļam reisu. Un nevis, piemēram, Šķēles znots un amatu apvienošanas kārtībā arī uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Edgars Dupats personīgi dodas uz Ogri savākt pieturā bezcerīgi nīkstošos pasažierus. Autobuss vienkārši neatbrauc, bērni netiek laikā uz skolu, vecāki skrien palīgā atvasēm un kavē darbu, vecie ļaudis netiek savās gaitās, un visiem diena sačakarēta.

Kopš «Liepājas autobusu parka» ienākšanas Ogres novadā, pašvaldība apkopo iedzīvotāju sūdzības un aina ir sekojoša:

Kopumā pašvaldībā saņemts ap 200 sūdzību. Gan telefoniski, gan uz speciāli izveidoto epasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Šogad saņemti iesniegumi arī no Suntažu, Ķeipenes, Mazozolu, Krapes pagastu pārvaldēm un Ogresgala pamatskolas. Kā skaidro pašvaldībā: “Biežākās sūdzības ir par pasažieru neuzņemšanu autobusos, neapstājoties pieturvietās, kurās līdz šim uzņēma pasažierus, savukārt Ogresgala bērni netika uz skolu, jo autobuss nav bijis ar atbilstošu vietu skaitu, kā arī netika nodrošināta bērna ar īpašām vajadzībām uzņemšana autobusā, jo tas šādam pakalpojumam nebija pielāgots. Pagastu pārvaldes arī informē par neizsniegtām brauciena biļetēm, kas ir vienīgais veids, kā fiksēt reāli pārvadāto pasažieru skaitu.”

Ogres novada pašvaldība jau ilgstoši cenšas tikt vaļā no nekvalitatīvā pārvadātāja, taču līguma slēdzējs ir valsts «Autotransporta direkcijas» personā, bet virs tās – Satiksmes ministrija. Tur ogrēniešu problēma ar «Liepājas autobusu parku» ir labi zināma, taču risinājums līguma laušanai netiek piedāvāts. Nupat novada mērs Egils Helmanis izplatījis atklātu vēstuli, aicinot satiksmes ministru Kasparu Briškenu personīgi atbraukt un iepazīties ar situāciju un kopā domāt risinājumu. Taču nav ne mazāko šaubu, ka Briškens neatbrauks. Vienkārši viņam nepatīk Helmanis. Atbrauks kāds mazāk ietekmīgs ierēdnis, ko arī apstiprina «Autotransporta direkcija». OVV vērsās ar jautājumiem gan Satiksmes ministrijā, gan direkcijā, un saņēmām sekojošu atbildi:

«2023. gadā «Liepājas autobusu parkam» reģionālo maršrutu tīkla daļā «Ogre, Aizkraukle» bija plānots izpildīt 135 717 reisus, no kuriem netika izpildīti 117 reisi, kas ir 0,09% no visu plānoto reisu skaita. Tātad kopējais reisu izpildes rādītājs bija 99,91%. 2024. gada janvārī «Liepājas autobusu parkam» reģionālo maršrutu tīkla daļā «Ogre, Aizkraukle» bija plānots izpildīt 11 601 reisu, no kuriem netika izpildīts 91 reiss, kas ir 0,8% no plānoto reisu skaita attiecīgajā maršrutu tīkla daļā, bet februārī – 11 012 reisus, no kuriem netika izpildīti 57 reisi, kas ir 0,5% no plānoto reisu skaita attiecīgajā maršrutu tīkla daļā. Neskatoties uz šiem rādītājiem, ATD plāno tikties ar Ogres novada pašvaldības vadību un pārrunāt esošo situāciju.» Tātad īsumā – mēs ar jums parunāsimies, Helmaņa kungs, bet kopumā viss ir kārtībā. Un neoficiāli ministrijā tiek tiražēts viedoklis, ka Ogres novada kašķīgā pašvaldība lobē kaut kādu savu vārdā nenosauktu pārvadātāju un tāpēc grib no Šķēles pakalpojumiem tikt vaļā. Taču ir acīm redzami, ka jebkurš cits pārvadātājs strādā labāk. Pārvadājumi Šķēles atkritumu biznesa garā tiek sekmīgi īstenoti jau otro gadu, un nav nekāda objektīva pamata sagaidīt būtisku situācijas uzlabojumu. Var tikai naivi cerēt. Vismaz piespiest autobusus biežāk apstāties būs izdevies. «Autotransporta direkcija» un «Liepājas autobusu parks» izziņojuši, ka no 20. marta trīs maršrutos tiek ieviestas jaunas pieturvietas. Cerēsim, ka to zina arī šoferi. Cerēsim, ka viņi atkal nav masveidā saslimuši, ieraugot savas algas lapiņas. Cerēsim, ka autobuss atbrauks.

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi