«Vienotība» straujā pikējumā lejup

Partija «Vienotība» un tās vairākpartiju atvasinājums «Jaunā Vienotība» uzsākušas strauju priekšvēlēšanu lejupslīdi, uz kuras fona konkurentiem ir ļoti ērti pakāpties, arī neko īpašu nedarot.

7. martā publiskotie pētījumu centra SKDS dati liecina, ka Eiropas Parlamenta vēlēšanu reitingā ilgstoši līderējusī «Vienotība» nu atšļukusi uz 2. vietu ar 9,3% potenciālo vēlētāju. Bet pirmā vieta atdota «Nacionālajai apvienībai» ar 10,3% vēlētāju. Būtiskus varoņdarbus opozīcijā atsēdinātie nacionāļi šajā laika periodā nav veikuši. Tāpēc nav šaubu, ka līderu maiņu nodrošinājis Krišjāņa Kariņa aviācijas skandāls – daudzkārtēja un dārga lidināšanās privātos reisos ar melno ikru uzkodām un sekojoša neizpratne par sabiedrības sašutumu. Protams, vairums vēlētāju nav detalizēti pētījuši Kariņa komandējumu atskaites un argumentāciju, kāpēc tādi lidojumi un ikri bija ļoti vajadzīgi un attaisnojami, lai tikai pēc iepazīšanās ar šiem dokumentiem pieņemtu izsvērtu lēmumu – par kuru partiju balsot, ja vēlēšanas notiktu martā. Vienkārši tāda lidināšanās par nodokļu maksātāju naudu šķiet netaisnīga, kas arī atspoguļojas partijas reitingos.

Domāju, ka šīs nebūs beigas «Vienotības» popularitātes kritumam, bet tikai sākums, jo partija pamanās sarīkot arvien jaunus skandālus, par ko ilgstoši un nepārliecinoši taisnoties. Aviācijas epopejai tagad seko aplokšņu algu skandāls, kas vēl nav redzams partijas reitingā, bet pilnīgi noteikti atspoguļosies nākamajā aptaujā. Katrā ziņā politiskie konkurenti parūpēsies, lai vēlētāji šo nepiemirst: partija, kas tur Finanšu ministrijas portfeli, atbildīga par nodokļu iekasēšanu un sludina kristālskaidrību, šeptējas ar dubulto grāmatvedību un aploksnēm. Protams, kā tur īsti viss bijis patiesībā, tagad pēta visādas abreviatūras KNAB, VID, DVI. Lai gan nešķiet, ka dara to ar īpašu entuziasmu. Pagaidām publiskajā telpā figurē tikai vārds pret vārdu. Apvainotais un nu jau izslēgtais partijas vecbiedrs Normunds Orleāns apgalvo, ka aploksnes bija. Bet «Vienotības» līderi apsūdz tumsas spēkus, kas uzklupuši partijai – noticis «politiski motivēts reputācijas uzbrukums «Vienotībai»».

Ak, jā. Vēl Kariņa sieva pa to starpu izplatījusi paziņojumu, ka apprecējusi «vienu no drosmīgākajiem, godīgākajiem, gudrākajiem un labestīgākajiem vīriešiem Pasaulē». Ka «Krišjānis nav lidojis atpūsties, ēst vai dzert uz Latvijas tautas rēķina. Pie mana vīra rokām nav pielipis ne cents. Esmu pārliecināta, ka Krišjānis ir bīstams ierocis cīņā pret Krievijas izvērsto hibrīdkaru un Orki to zin». Taču Kariņš un viņa apēstie vai neapēstie ikri vairs lāgā nevienu neinteresē, jo aviāciju aizēnojušas Orleāna aploksnes. Un papildus šiem skandāliem vēlētājus gan jau mulsina arī «Vienotības» vadītās koalīcijas auglīgā sadarbība ar krieviju. Valdības spēkos nav pārtraukt asiņaino graudu tranzītu, lai gan tās ir tikai divas sliedes, kas šķērso austrumu robežu un ved uz mūsu ostām. Un valdības spēkos nav apturēt mangāna rūdas pārkraušanas pakalpojuma sniegšanu – krievijas militārajai industrijai. Pa tām pašām divām sliedēm, tikai pretējā virzienā. Premjere Siliņa aicina privātos uzņēmējus pārtraukt jebkāda veida darījumus krievijā, bet vienlaikus pati neaptur Latvijas dzelzceļa un ostu darījumus ar krieviju. Izskatās tikpat divkosīgi kā ar aplokšņu algām.

Rezumējums. «Vienotības» reitings jau atspoguļo Kariņa lidmašīnas un ikrus. Atspoguļos arī aploksnes un mangānu krievijas ieročiem. Straujā pikējumā lejup.

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi