Ārpus institūcijas. Sociālie pakalpojumi bērniem un pieaugušajiem

Sociālo pakalpojumu centrs Ogrē, Suntažu ielā 2 un Poruka ielā 1, durvis vēra jau pirms gada, bet tikai tagad tajā mostas dzīvība. Apdzīvoti gan pirmie grupu dzīvokļi, gan arī pieejami dienas aprūpes centra pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Jau pavisam drīz te varēs nodrošināt pilnu pakalpojumu klāstu. Šīs nedēļas nogalē interesenti aicināti uz atvērto durvju dienu.

Jaunais Sociālo pakalpojumu centrs ir viens no nozīmīgākajiem infrastruktūras objektiem novadā, kas izveidots deinstitucionalizācijas projekta ietvaros. To īstenojot, kopumā tiks nodrošināti četri sociāli pakalpojumi. Pavisam drīz būs pieejams arī «atelpas brīža» pakalpojums pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kā arī sociālās rehabilitācijas pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Ogres novada Sociālā dienesta vadītāja Sarmīte Ozoliņa stāsta, ka šobrīd dienas aprūpes centra pakalpojumi tiek nodrošināti jau septiņiem bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuri šeit pavada savu brīvo laiku. Sākotnēji notiek izvērtēšanas process, kādas ir katra bērna individuālās prasmes un vajadzības.

«Ir pieejama gan fizioterapija grupās, gan individuāli. Ar bērniem strādā arī audiologopēds. Vēl meklējam psihologu un logopēdu. Nepieciešami arī sociālā darba speciālisti. Mūsu galvenais uzdevums ir pilnveidot un attīstīt šo bērnu sociālās prasmes un iemaņas. Kopumā pakalpojumu paredzēts nodrošināt 14 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, bet, kā jau minēju, lai varētu pilnvērtīgi strādāt, nepieciešams nokomplektēt visu komandu, jo katram bērniņam ir savas individuālās vajadzības, ir arī tādi, kurus ne uz mirkli nevar atstāt vienus. Šis ir tikai pats sākums, un ceru, ka jau pavisam drīz pakalpojumu varēsim sniegt pilnā apjomā, lai bērniņi, kuriem tas nepieciešams, to varētu maksimāli izmantot,» saka S. Ozoliņa.

No septembra sāks darboties arī rehabilitācijas centrs, kur jau tagad tiek nodrošināts masāžas pakalpojums, būs arī fizioterapeits, ergoterapeits un audiologopēds. Darbinieki cer, ka būs pieejams arī ABA terapeits. Telpas ir maksimāli aprīkotas ar visu nepieciešamo. Vecāki, kuri ar bērniem jau apmeklē jauno Sociālo pakalpojumu centru, atzīst, ka šeit uzturēties ir ērti un patīkami. Ja konkrētais pakalpojums nepieciešams, to iespējams saņemt ar Ogres novada Sociālā dienesta starpniecību. Ir attiecīgi saistošie noteikumi, kas nosaka, kādām mērķa grupām pakalpojumi paredzēti un kādiem jābūt iesniedzamajiem dokumentiem. Sociālajā dienestā izsniedz nosūtījumu, ar kuru jāvēršas tieši pie pakalpojuma sniedzēja. Bērniem viss ir bez maksas, izņemot ēdināšanu – ja rehabilitācijas centrā paredzēts pavadīt teju vai visu dienu, vecākiem pašiem bērns jānodrošina ar pusdienām.

Grupu dzīvokļos – pirmie iemītnieki

Sociālā dienesta vadītāja stāsta, ka drīzumā būs pieejams arī «atelpas brīža» pakalpojums pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem. Tas nozīmē iespēju, ja tā var teikt, vecākiem, kuru aprūpē ir mūžīgais bērns, ievilkt elpu. Centrā vienlaikus varēs uzņemt trīs šādas personas līdz vienam mēnesim gada laikā – tās var būt tikai brīvdienas, nedēļa vai uzreiz viss mēnesis. Lai varētu uzsākt šā pakalpojuma sniegšanu, šobrīd notiek iepirkums saistībā ar ēdinātāju, jo «atelpas brīža» klientiem dienā paredzēta četrreizēja ēdināšana. Pats pakalpojums ir bez maksas, bet ēdināšanas izdevumus tuviniekiem būs jāsedz pašiem.

Pakalpojums, ko nodrošina jau aptuveni divas nedēļas, ir grupu dzīvokļi (ar diennakts personāla atbalstu), kur šobrīd ir trīs klienti – divi iepriekš atradušies ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs un viens ir Ogres novada iedzīvotājs. Grupu dzīvokļi nodrošina mājokli un atbalstu sociālo problēmu risināšanā personām ar garīga rakstura traucējumiem, kurām ir objektīvas grūtības dzīvot pilnīgi patstāvīgi, bet nav nepieciešama atrašanās ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā. Grupu dzīvoklī personas ar garīga rakstura traucējumiem darbspējīgā vecumā speciālistu uzraudzībā apgūs prasmes un iemaņas patstāvīgas dzīves uzsākšanai. Cilvēku spēju dzīvot grupu dzīvoklī izvērtē ģimenes ārsts un psihiatrs, sniedzot savu atzinumu par personas psihisko veselību. Kopumā grupu dzīvokļos pieejamas vietas desmit personām.

«Priekšroka ir tiem, kuri atrodas valsts sociālās aprūpes institūcijās. Saņemot iesniegumu no šīs institūcijas, notiek izvērtēšana, un galvenais nosacījums, lai saņemtu šo pakalpojumu, ir, vai persona var dzīvot sabiedrībā un par sevi parūpēties. Grupu dzīvokļus piešķiram tikai Ogres novada iedzīvotājiem,» skaidro S. Ozoliņa, piebilstot, ka, uzsākot patstāvīgu dzīvi, personām vēl ļoti daudz kas jāiemācās, piemēram, kā iepirkties, gatavot ēst, uzkopt, izlietot naudu, kas viņiem ir ierobežotā daudzumā, tā, lai pietiktu visam mēnesim. Šīm personām jāpiesakās arī pie ģimenes ārsta, psihiatra, jābūt skaidrībai par medikamentu lietošanu. Personas var brīvi pārvietoties, taču ir diennakts aprūpētāji, kuri viņas pieskata un sniedz nepieciešamo palīdzību.

23. augustā – «Atvērto durvju diena»

«Domāju, šis sociālo pakalpojumu projekts ir visnotaļ veiksmīgs. 23. augustā, laikā no pulksten 14 līdz pulksten 16, ikviens aicināts pie mums viesos uz «Atvērto durvju dienu», lai par to pārliecinātos savām acīm. Iepriekš pieteikties nav nepieciešams. Paldies Ogres novada pašvaldībai, kas uzdrošinājās pieņemt šo deinstitucionalizācijas izaicinājumu, pie kura darbs tika uzsākts jau 2016. gadā. Paldies arī dienesta darbiniekiem, kuri ieguldījuši ne vien daudzas darba stundas, bet arī savu brīvo laiku, enerģiju un degsmi, lai varētu pēc iespējas ātrāk sākt šo pakalpojumu nodrošināt. Pērn atvēra telpas, bet bija nepieciešams aprīkojums un, galvenais, darbinieki – cilvēki, kuriem rūp šo klientu liktenis. Prieks, ka esam tik tālu tikuši,» saka S. Ozoliņa, piebilstot, ka bērni, kuri apmeklē dienas centru, lai viņiem neradītu lieku trauksmi un stresu, «Atvērto durvju dienā» nebūs sastopami, bet grupu dzīvokļu iemītnieki gan priecāsies uzņemt viesus.

Īpaši aicināti apkārtējo māju iedzīvotāji un visi tie, kuri savulaik pat vāca parakstus pret šīs ēkas būvniecību, uzskatot, ka tās iemītnieki var apdraudēt viņu mieru. «Atvērto durvju diena» ir lieliska iespēja, lai rastu sirdsmieru, pārliecinātos par pretējo un uzzinātu par šeit pieejamajiem pakalpojumiem, jo, kas zina, nākotnē tie var būt nepieciešami arī pašiem vai tuviniekiem.

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi