Eiropas Parlamentā ievēlētie saraksti

 

Latvijā Eiropas Parlamenta vēlēšanās uzvarējusi «Jaunā Vienotība», otrajā vietā atstājot Nacionālo apvienību. Abi politiskie spēki tikuši katrs pie diviem deputāta mandātiem. Vēl piecas partijas ir saņēmušas pa vienam deputāta mandātam – «Latvijas attīstībai», «Apvienotais saraksts», «Progresīvie», «Saskaņa» un «Latvija pirmajā vietā».

Vislielāko balsu skaitu ieguvusi «Jaunā Vienotība», kas ir zināms pārsteigums, jo pēdējās sabiedriskās domas aptaujas uzrādīja stabilu Nacionālās apvienības pārsvaru. Acīmredzot «Vienotības» elektorāts pēc daudzajiem skandāliem metās glābt savus favorītus. Pat Krišjānis Kariņš ar visu privātās lidošanas un melno ikru skandālu pamanījies savākt 33 838 plusus. Svītrojumu gan ir vēl vairāk – 33 907, līdz ar to no 2. starta vietas Kariņš ir atkritis uz 6.

Ja partijas līderis Valdis Dombrovskis atkal tiks nominēts darbam Eiropas Komisijā, kas, visticamākais, tā arī notiks, tad apstiprināšanas gadījumā viņa vietu parlamentā ieņems nevis Kariņš, bet gan Inese Vaidere. Priekšvēlēšanu kaķu video viņai ļāva sakrāt vairāk nekā 29 tūkstošus plusu. Pārbīdes personāliju secībā notikušas arī Nacionālajā apvienībā. Vēlētāji uz Briseli sūta pirmo un trešo numuru – Robertu Zīli un Rihardu Kolu. Zīle saņēmis lielāko atbalstu – 68 224 plusus, bet svītrots 3925 reizes. Savukārt Ināra Mūrniece ar 26 108 plusiem un 15 255 svītrojumiem paliek mājās.

No pārējiem – vienu mandātu saņēmušajiem – sarakstiem visvairāk plusiņu saņēmis «Latvijas attīstībai» deputāts Ivars Ījabs, kas arī bija pirmais numurs. Un nākamais pēc savu vēlētāju atbalsta ir «Saskaņas» Ušakovs, kas savu brendu krievu vidē savulaik uzpumpēja, ieviešot Latvijas okupācijas svinības 9. maijā.

Zināmā mērā pārsteidzošs ir «Progresīvo» elektorāta lēmums, nevis iekļaujoši un progresīvi sūtīt uz Briseli Elīnu Pinto, kas turklāt bija viņu pieteiktā Valsts prezidenta amata kandidāte, bet atstāt viņu mājās, ceļazīmi piešķirot otrajam numuram Mārtiņam Staķim.

 

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi