Jaunie uzņēmēji «Biznesa skiču» finālā

Vēl tikai šonedēļ ikvienam ir iespēja nobalsot un tādējādi atbalstīt Ogres novada jauniešus, kuri ar savām idejām iekļuvuši konkursa «Biznesa skices» finālā. Konkursu jau piekto gadu organizē «Swedbank» sadarbībā ar Valsts izglītības satura un Rīgas Tehniskās universitātes Zinātnes un inovāciju biznesa plānošanas centru.

Konkursa mērķis ir veicināt jauniešu radošumu, sadarbības un plānošanas prasmes, kā arī iesaisti mūsdienu ilgtspējas izaicinājumu risināšanā. Konkursa finālā desmit labāko ideju vidū ir arī trīs jauniešu uzņēmumi vai domu biedru grupas no Ogres novada.

Pulkstenis vājredzīgajiem un senioriem

Viens no tiem ir Ogres Tehnikuma skolēnu mācību uzņēmums (SMU) «Fortfull Group». Uzņēmuma vadītājs un galvenais inženieris ir ogrēnietis Edgars Kuļiņičs, kurš mācās Ogres Tehnikuma 2. kursā. Viņš stāsta, ka «Fortfull Group» ir sociāli atbildīgs uzņēmums, kas ražo produktus ar pievienoto vērtību – rokas pulksteņus. Tie paredzēti cilvēkiem ar redzes un atmiņas traucējumiem, kā arī senioriem. Tā, piemēram, uzņēmuma radītais jaunākais īpašo funkciju rokas pulkstenis «IFPG3.1» laiku parāda, izmantojot gaismu – 12 integrētas diodes. Tajā integrēta arī «SOS» skaņas poga, kas lietotājam sniedz iespēju ierakstīt, piemēram, savu asins tipu/vārdu, uzvārdu/dzīvesvietas adresi. «Nospiežot šo skaņas pogu, operatīvie dienesti, kā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests vai Valsts policija, varēs operatīvāk sniegt palīdzību un sazināties, piemēram, ar cilvēka tuviniekiem. Tajā integrēta arī GSM/GPS izsekošana – pulkstenis izsekojams, izmantojot aplikāciju, kas pieejama vairāk nekā 100 pasaules valodās (tostarp – latviešu), vai ar SMS kodu palīdzību,» skaidro Edgars un turpina: «Paturot to pašu «SOS» pogu piecas sekundes, uz piesaistīto telefona numuru tiek nosūtīta «Alarm» (trauksme) ziņa ar lietotāja pulksteņa reģistrācijas numuru un koordinātām, kā arī tiek sākts automātiskais zvans – izmantojot satelītu komunikāciju (ne internetu) uz piesaistīto telefona numuru, turklāt tobrīd var dzirdēt visu, kas notiek ap pulksteni.» Laikrādis aprīkots arī ar automātisko apgaismojumu – tiklīdz tas atrodas tumsā, tajā spīd spoža gaisma, tādā veidā padarot pulksteni vieglāk saskatāmu vai vieglāk pamanāmu vājredzīgam cilvēkam. Kā arī pulksteņa lietotājs ir pamanāms uz ceļa diennakts tumšajā laikā. Pulkstenī integrēta bezvadu uzlādes funkcija, kā arī tas atbilst jaunākajiem Eiropas Savienības ilgtspējības standartiem – tas lādējams ik pēc mēneša un bateriju iespējams nomainīt pašam lietotājam. Uzņēmuma klāstā ir atšķirīgi pulksteņa modeļi ar atšķirīgām funkcijām, arī dažādi to aksesuāri, tostarp rokas pulksteņu un citu bezvadu ierīču uzlādes stacijas. Tuvākajā nākotnē «Fortfull Group» plāno iesaistīties arī dronu plates ražošanā, kas tālāk nonāktu Ukrainā komplektēšanai tālākai izmantošanai Ukrainas frontē, cīņā pret okupantiem. Edgars norāda, ka «Fortfull» kopienu jau veido vairāk nekā 30 cilvēku, kuri aktīvi iesaistās un atbalsta uzņēmuma izaugsmi gan Latvijā, gan ārpus tās, bet pamata komandu veido trīs cilvēki – Edgars, Alberts Puls (klientu apkalpošanas un starptautiskās attiecības) un Vītauts Brods (galvenais grafiskais un audiovizuālais dizainers). Edgars norāda, ka gadījumā, ja izdosies iegūt kādu no naudas balvām, to plānots izmantot produkta un uzņēmuma attīstībā.

Cepumu formas un lētākas iepirkšanās lietotne

Savukārt Ogres jauniešu iniciatīvas biedrības «Talantu kalve» pārstāvji – Mārtiņš Žugris, Ralfs Paklons un Adrians Beļakovs-Ceimers – konkursā startē ar ideju «Etnoformas». Tās ir 3D printētas cepumu formiņas, kas veidotas ar ērtu un skaistu dizainu, izmantojot otrreiz pārstrādātu plastmasu, un nenoliedzami ar mīlestību pret Latviju. «Mūsu formiņas sniegs cepumiem to īpašo māju sajūtu – to, ko citi ražotāji nepiedāvā. Apvienojot moderno dizainu un latviešu etnogrāfiskās zīmes, katrā kodienā būs sagaršojama patiesā Latvijas garša. Tāds arī ir mūsu komandas mērķis – izplatīt mūsu mīlestību pret tēvzemi, dabu, cilvēkiem, bet galvenokārt – cepumiem! «Etnoformas» ir domātas ikvienam. Gan mazākajiem, kuriem svarīgs ir tikai rezultāts – saldais cepums, gan tiem, kuri jau saprot, ka nozīmīgs ir process un laiks, kas pavadīts ar tuvākajiem,» aicinot balsot, saka «Etnoformas» pārstāvji.

«Biznesa skiču» finālā iekļuvusi arī Suntažu vidusskolas absolventu Mārtiņa Eiduka un Raimonda Samsanoviča, tagad Jelgavas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes ekonomikas, uzņēmējdarbības un datorzinību studenti, biznesa ideja par modernas lietotnes izveidi «Tavs Grozs». Minētā lietotne ļauj salīdzināt gan atsevišķu produktu, gan kopējā pirkuma izmaksas starp dažādiem veikaliem un atrast lētāko piedāvājumu. «Šīs idejas galvenais mērķis ir sniegt pircējam iespēju ietaupīt naudu, iegādājoties veikalos produktus, informēt par noteiktu produktu pieejamību katrā veikalā, tādējādi aiztaupot laiku, – pircējs zinās, ka viņa izvēlētās preces veikalā ir pieejamas. Tas ļaus arī lietotājam pārskatīt vairākus iepirkšanās variantus, cik aptuveni naudas un laika viņš izmantotu, ja dotos uz tuvāko veikalu vai ja dotos uz lētāko veikalu noteiktā attāluma diapazonā, vai ja dotos uz vairākiem veikaliem, katrā ņemot to, kādi produkti tur ir vislētākie, salīdzinot ar citiem veikaliem,» lietotnes ideju skaidro Raimonds.  Jaunieši cer, ka viņu izveidotā aplikācija ļautu samazināt monopolu pārtikas tirdzniecības jomā, palielinot konkurenci, un samazinātu pārmērīgi lielos veikalu uzcenojumus. Plānots, ka lietotne būs pieejama gan «Android», gan «iOS» ierīcēs. Viss, kas nepieciešams, lai aplikācija strādātu, – interneta pieslēgums telefonā. «Mēs apzināmies, ka uz visu lielāko pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumu sadarbību nevar paļauties, vismaz iesākumā, tādēļ katrai datu iegūšanai ir optimālais un rezerves variants. Papildus no datu iegūšanas veida tiks kvalificēta datu uzticamība, ko varēs redzēt arī lietotāji. Šis ir papildu iemesls, kāpēc uzņēmumi būtu ieinteresēti sadarboties, – jo lielāka uzticamība datos par viņu veikaliem, jo lielāka iespēja iegūt patērētājus,» skaidro Raimonds. Jaunieši, kuri piedalās šajā konkursā, atzīst, ka tā viņiem ir iespēja darboties biznesa videi pietuvinātos apstākļos un izmēģināt noderīgus rīkus un platformas, kā arī pārbaudīt savas biznesa idejas potenciālu un dzīvotspēju, jo visas idejas vērtē ne tikai ekspertu žūrija, bet arī potenciālie klienti.

Uzziņa

Konkurss «Biznesa skices» norisinās no 3. janvāra līdz 27. martam, kad tiks paziņoti uzvarētāji. Par biznesa idejām vēl var nobalsot līdz 25. martam. Konkursa finālā iekļuvušo biznesa ideju izklāsts un neliels iepazīšanās video vienviet pieejams vietnē: https://konkurss.biznesaskices.lv/dalibnieku-video, kur iespējams nobalsot arī par Ogres novada jauniešu biznesa idejām, sniedzot viņiem iespēju tās attīstīt vai pilnveidot.

Konkursā jaunieši varēja startēt dažādās vecuma grupās un attiecīgi katrā vecuma grupā 1. vietas ieguvēji saņems 1500 eiro, 2. vietas ieguvēji – 1000 eiro, bet komandas, kas iegūs 3. vietu – 500 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi