Sibīrijas liecības redzamas neredzīgajiem

 

Ogres Vēstures un mākslas muzejs padarījis izstādi «Sibīrijas liecības» pieejamu cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Tas paveikts sadarbībā ar ogrēniešiem – Rīgas Strazdumuižas vidusskolas audzēkni Ernestu Martu Bulti un Latvijas Kultūras akadēmijas Starpkultūras sakaru Latvija – Vācija nodaļas studenti Valēriju Djubinu.

Vairāk nekā 50 kultūras pieminekļos visā Latvijā šonedēļ norisinās Eiropas kultūras mantojuma dienas, arī Ogrē. Šogad veltītas kultūras mantojuma pieejamībai un drošībai. 7. septembrī plkst. 12.00 un 14.00 Ogres Vēstures un mākslas muzejs piedāvā īpašās tūres, kuras pielāgotas cilvēkiem ar redzes invaliditāti. Pašlaik šāda iespēja būs pieejama līdz septembra beigām. Taču muzejs arī izstrādā plānu, lai tuvākajā nākotnē muzeja vide un saturs būtu pilnībā pielāgots cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Ierodoties muzejā, apmeklētājs pie administratora saņems īpašu, ar vairākām funkcijām aprīkotu pildspalvu un plāksni ar uzlīmēm, kas satur audio ierakstus par izstādes eksponātiem. Izstāžu zālē būs novietota īpaša virsma ar audio uzlīmēm un būtisku informāciju par izstādi. Apmeklētājs ar redzes traucējumiem taktili (ar tausti) un dzirdi varēs piedzīvot izstādes instalāciju. Arī lopu vagonu un izsūtīto ešelona audio skaņas. Muzejs ir pateicīgs Ernestam Bultem par pašiniciatīvu, uzrunājot un piedāvājot reālas pielāgojamības instrukcijas, iepazīstinot muzeja darbiniekus ar laikmetīgiem palīgrīkiem. Savukārt muzeja praktikante Valērija Djubina aptuveni divus mēnešus tehniski sagatavoja izstādes pielāgojamību cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Izstāde «Sibīrijas liecības» ir apskatāma muzejā līdz 29. septembrim.

PAR IZSTĀDI

Izstāde «Sibīrijas liecības» vēsta par Latvijas iedzīvotāju likteņiem ieslodzījuma vietās un nometinājumā. Kopumā atspoguļota informācija par 53 cilvēkiem, pārsvarā Ogres novada iedzīvotājiem. Izstādē izmantoti priekšmeti, fotogrāfijas un dokumenti no Ogres Vēstures un mākslas muzeja krājuma un zinātniskā arhīvā, kā arī no Latvijas Nacionālā arhīva, privāpersonu kolekcijām u.tml. Izstādē ir apkopotas tās vērtības, kuras par represētajiem Ogres novada cilvēkiem glabājas Ogres Vēstures un mākslas muzejā. Sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju un Latvijas Nacionālo arhīvu tajā apskatāms plašs dokumentu klāsts par komunistiskā okupācijas režīma noziegumiem un cilvēku likteņiem Sibīrijā. Izstādē izmantoti arī vairāku privātkolekciju materiāli, kas sniedz emocionālu ieskatu traģiskajos notikumos un rāda spēku ar kādu cilvēks saglabāja garīgumu un savu pārliecību.

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi