«Apeirons» Ogrē. Pilsētā ērti, pie upes netiek

Invalīdu un viņu draugu apvienība «Apeirons» ir pazīstamākā sabiedriskā organizācija, kas risina vides pieejamības jautājumus. Jūlija beigās divi tās aktīvisti paviesojās Ogrē – Gunārs Grabinskis un Baiba Bicēna. Kopējais secinājums pēc visumā patīkamās ekskursijas – pilsētā pārvietoties ratiņkrēslā ir pietiekami komfortabli, bet pie Ogres upes derētu kāda ērtāka nobrauktuve.

Apvienība «Apeirons» ir cilvēku ar invaliditāti interešu aizstāvības nevalstiskā organizācija, kuras darbības prioritātes ir pieejamas vides attīstība, sociālo pakalpojumu dažādošana, nodarbinātība, sabiedrības informēšana, brīvprātīgais darbs un izglītība. «Apeirona» mērķis ir cilvēku ar invaliditāti integrācija sabiedrībā. Pie integrācijas pieder arī iešana laukā no mājas un četrām sienām, proti, došanās ekskursijās, un šajā gadījumā uz Ogri. Kā sarakstē ar laikrakstu pēc ekskursijas secina Baiba:

«Jā, no promenādes būtu ieteicams izveidot dažas nobrauktuves. Bet vispār mums Ogre ļoti patika! Piebilde. Es personīgi Ogrē esmu bijusi daudzas reizes un pazīstu gan Jaunogri, gan Parogri, gan Dubkalnu karjeru un citas vietas.»

Lūk, Gunāra un Baibas ekskursijas fotoatskaite.

Pastaiga pa Ogres upes promenādi

2 km garumā gar gleznaino Ogres upi stiepjas labiekārtota promenāde. Tā sākas pie 1966. gadā uzceltā loka tilta un beidzas pie pavisam jauna tilta, kurš uzcelts tikai pirms dažiem gadiem.

Ogres centrālajā daļā gar upes krastu ir divi ceļi. Augstāk ir asfaltēta iela, taču tad skatu uz upi vairākās vietās aizsedz krūmi. Gunārs brauks pa zemāko ceļu. Tad labāk varēs upi redzēt.

Pa ceļam var apskatīt dažādus vides objektus. Šeit ir bebru ģimene.

Upe skaista, taču ar ratiem nekur lejā nobraukt nevar. Dambis stāvs. Kāpnes dažās vietās ir, bet nobrauktuves nav. Bet gribas nokļūt arī pie ūdens!

Esam nonākuši līdz nesen uzceltajam iekārtajam tiltam.

Te it kā varētu tikt lejā līdz zālājam, bet pa šauro taciņu līdz upei braukt neriskējām.

Vēlreiz paskatījāmies uz upi un devāmies atpakaļ.

Varbūt atgriezīsimies vēl kādreiz – kad līdz upei varēs nobraukt ar ratiem.

Pastaiga pa Ogres centru

Pastaigā pa Ogres centru pavērojām vairākas uzbrauktuves pie Kultūras nama, kafejnīcām un citām sabiedriskajām ēkām. Iegājām muzejā un bibliotēkā.

Netālu no stacijas ir Kultūras centrs. Tur mājo arī Ogres teātris. Uzbrauktuve ir lieliska! Te ir arī plaša autostāvvieta.

Brīvības ielā var izbraukt cauri ūdens aizkaram. Karstā laikā ļoti patīkami! Vakaros šie vārti tiek izgaismoti.

Uzbrauktuve kafejnīcai «Pie Zelta liepas» laba.

Lācītis Ēriks savā vietā.

Apmeklējām Ogres muzeju. Liftā ērti varēja iebraukt ar ratiņkrēslu.

Šajā ēkā ir Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde un vēl dažas iestādes.

Laukums pie Ogres novada domes.

Stadions pie Ogres centra sākumskolas. Vārti gan bija ciet, bet caur žogu varēja apskatīties.

Ogres bibliotēka.

Skats no bibliotēkas uz Mūzikas skolu.

Pastaiga pa Ogres centru beigusies. Divas reizes dienā uz Ogri un atpakaļ kursē autobuss ar pacēlāju. Lai to nenokavētu, jādodas uz autoostu. Re, buss jau Gunāru gaida! Varbūt atgriezīsimies citreiz, jo apskatījām tikai nelielu daļu no šīs skaistās pilsētas.

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi