Iedzīvotāji aizstāv Madlienas pasta nodaļu

Pagaidām ir apturēts VAS «Latvijas Pasts» iecerētais pasta nodaļu slēgšanas plāns, tomēr iedzīvotāji tik un tā nejūtas droši. Beidzamajos gados pasta nodaļas piedzīvojušas tik daudz sarežģījumu, ka grūti ticēt – šoreiz gan viss notiks cilvēku labā. Arī Ogres novada pagastu iedzīvotāji aizvadītajā nedēļā tika aicināti parakstīties aicinājumā pret Madlienas pasta nodaļas slēgšanu. Paraksti savākti, un iedzīvotāju nostāja darīta zināma novada vadībai.

Feisbukā izveidotajā grupā «Meņģeles pagasts» Meņģeles pagasta pārvaldes vadītāja Vija Kauliņa bija ievietojusi lakonisku aicinājumu: «Ir iespēja atnākt uz Meņģeles pagasta bibliotēku, lai parakstītos aicinājumā «pret Madlienas pasta nodaļas slēgšanu». Paldies.» Sazvanīta viņa stāsta, ka, jā, arī Madlienas pasta nodaļa iekļauta vērienīgajā «Latvijas Pasta» reorganizācijas plānā slēgt 105 no 176 pasta nodaļām. Pēc nesenajiem «Latvijas Pasta» un politiķu solījumiem tik krasi nerīkoties it kā vairs nevajadzētu uztraukties, taču V. Kauliņa uzsver – pagastos dzīvojošie vēlas, lai viņu nostāja tiek saglabāta zināšanai, ja atkal tiks iedarbināts kāds reorganizācijas plāns.

Iedzīvotāju skaita ziņā Ogres novads ir lielākais Latvijā, arī teritoriāli tas ir plašs – četras pilsētas un 16 pagasti kopumā 1838 kvadrātkilometros. Jau pašlaik pagastos pasta nodaļu vairs nav. Slēgtas. Ja aizklapēs durvis arī Madlienas pasta nodaļai, tad, piemēram, uz tuvāko Lielvārdi no Mazozolu pagasta cilvēki netiek. Un ne tikai no Mazozoliem. Nav sabiedriskā transporta. «Uz Lielvārdi, kur ir un tiks saglabāta pasta nodaļa, mēs nemaz netiekam. Uz Ogri var aizbraukt, tas tiesa,» saka V. Kauliņa. Tas pats jau pieminētais Mazozolu pagasts atrodas Ogres novada tālākajā ziemeļaustrumu daļā, tātad arī uz Ogri mērojams tāls ceļš.

Madlienas pasta nodaļas atbalstam savākti 1360 iedzīvotāju paraksti. Madlienieši un pārējo pagastu iedzīvotāji cer, ka viņus sadzirdēs un neslēgs vienīgo pasta nodaļu, kas palikusi Ogres novada pagastos.

Starp citu, pagājušajā vasarā «Latvijas Pasts» informēja, ka Ogres novada Madlienas pasta nodaļa no 17. jūlija līdz 31. augustam testēs darbalaika izmaiņas, lai izprastu klientu vēlmes un nodrošinātu ērtākās pakalpojumu sniegšanas iespējas. Pamatojoties uz testa režīma laikā iegūtajiem rezultātiem, tiks pieņemts lēmums, vai Madlienas pasta nodaļas darbalaiks šādā veidā jāmaina pastāvīgi. Testa periodā Madlienas pasta nodaļa pakalpojumus sniedza pirmdienās–piektdienās no plkst. 8 līdz 14, un tāds darbalaiks ir saglabāts arī šogad.

Cik ekonomiski tas ir?

Meņģeles pagasta pārvaldes vadītāja atgādina, ka savulaik pasta pakalpojumu sniegšanai tika ierādītas bezmaksas telpas. Darba laiks bijis pavisam īss, bet cilvēki to zinājuši, nākuši, kārtojuši visu, kas pasta nodaļā kārtojams, un pie viena šo un to iegādājušies – kādu kalendāru, mazgāšanas līdzekļus, ko nu tur piedāvāja. Bet vismaz nebija nekur jābrauc.

V. Kauliņa vērš uzmanību vēl uz kādu aspektu. Likvidējot nelielās pasta nodaļas, darbs tiek apgrūtināts arī pastniekam, piemēram, ja cilvēki izvēlējušies pensijas piegādi dzīvesvietā. «Pastniekam no Mazozoliem jābrauc uz Lielvārdi, kur viņam izsniedz izmaksājamās pensijas. Bet vienā reizē izsniedzamajai naudas summai ir limits, tātad pastniekam uz Lielvārdi jābrauc vēlreiz. Vai tas ir ekonomiski?» viņa vaicā. «Pagasta pārvaldei ir jāsūta vēstules. Bija mums sava pasta nodaļa, kur nopirkām markas, aploksnes. Tagad prasām pastniekam, lai atved, bet par pakalpojumu jāmaksā viens eiro. It kā jau tas ir tikai eiro, un tomēr. Bez maksas šis pakalpojums vairs nav. Arī pensionāriem ir jāmaksā par pensijas piegādi dzīvesvietā.»

Pagaidu solījumi

«Latvijas Pasts» bija iecerējis slēgt lielāko daļu pasta nodaļu, jo uzņēmumam esot ļoti smaga finanšu situācija, bet nu tiek solīts, ka tās pasta nodaļas, kuras bija paredzēts reorganizēt šomēnes, darbosies tāpat kā līdz šim.

«Latvijas Pasts» pavēstījis, ka ir gatavs diskutēt par alternatīviem risinājumiem pilnīgi ar visām pašvaldībām, arī ar tām, kuru teritorijā pasta nodaļas ir slēgtas un jau darbojas pakalpojums «Pastnieks mājās». Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informācijas, «Latvijas Pasts» šā gada janvārī slēdza Nautrēnu, Kalnciema, Taurenes, Ērberģes, Barkavas, Cīravas, Garkalnes, Bēnes un Mētrienas pasta nodaļas, savukārt februārī bija plānots slēgt arī Carnikavas, Ozolnieku, Daugavpils 22. un Rīgas 35. pasta nodaļu.

«Latvijas Pasts» gada pirmajā pusē sola atkārtoti konsultēties ar pašvaldību vadītājiem, iedzīvotāju biedrībām un citiem, lai padziļināti izvērtētu, kā vēl var sniegt pasta un finanšu pakalpojumus klātienē.

Vērienīgās nodaļu slēgšanas kontekstā sašutumu izraisīja informācija par «Latvijas Pasta» rīkoto labāko darbinieku godināšanas pasākumu, kas izmaksāja 145 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Šo situāciju izmantojuši politiķi, lai solītu. Jo pašlaik ir tikai solījumi. Rezultātu, ja tāds būs, redzēsim vēlāk.

Ministru prezidente Evika Siliņa ir paziņojusi, ka «Latvijas Pastam» ir svarīgi nodrošināt sociālā rakstura pakalpojumus tajās pašvaldībās, kur pasts ir ļoti nozīmīga vieta dažādu iedzīvotājiem svarīgu pakalpojumu saņemšanai. Ziņu aģentūra vēsta: «Premjerministre pauda, ka pasts nodrošina tādus iedzīvotājiem vajadzīgus pakalpojumus kā pensijas un reģionālās preses saņemšana, kā arī rēķinu apmaksu.

[Satiksmes ministrs Kaspars] Briškens esot skaidri «Latvijas Pastam» norādījis, ka iestādei ir jābūt skaidrai vīzijai, tajā skaitā attiecībā uz to, kā tiktu ieviesta pakalpojumu saņemšana mājās, secināms no Siliņas paustā.»

Katrā ziņā vārds «vīzija» nozīmē iedomu vai sapņu tēlu vai, ekonomiskā nozīmē, organizācijas vēlamo stāvokli nākotnē. Tas nenozīmē, ka šim stāvoklim noteikti jātop sasniegtam.

 

 

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi