Kādai tapt Ikšķiles estrādei

Novada iedzīvotājiem līdz mēneša beigām ir iespēja piedalīties sabiedriskajā apspriešanā par Ikšķiles brīvdabas estrādes pārbūves projektu. Konkursa finālā cīnās divas arhitektu ieceres – viena paredz pārjumt estrādi ar gaisīgu stiklotu konstrukciju vai pārsegt ar zaļo jumtu. Visvairāk tiek gaidītas pašu ikšķiliešu atsauksmes. Pašvaldības izsludinātajā metu konkursā «Ikšķiles brīvdabas estrādes jumta izbūve un teritorijas labiekārtošana» ir divi pirmās vietas ieguvēji: SIA «Balts un melns» un SIA «BŪVDIZAINS». Septembra nogalē Tautas namā notika iedzīvotāju tikšanās ar arhitektiem un pašvaldības vadību, lai pārrunātu metu risinājumus, atbildētu uz iedzīvotāju jautājumiem, ņemtu vērā ierosinājumus.

SIA «Balts un melns» arhitekte Ija Rudzīte prezentēja metu BRIM 24. Saskaņā ar ieceri estrādei tiks saglabātas esošās vēsturiskās dolomīta mūra sienu konstrukcijas, kuru aizmugurējās nišās tiks izveidotas nosegtas aizskatuves telpas – pārģērbšanās telpa ap 30 māksliniekiem, labierīcības un tehniskā telpa. Paredzēts mainīt laukumu un celiņu segumu skatuves, skatītāju, piegulošo celiņu zonai uz bruģa segumu. Koncepcijas pamatā ir radīt vietējo materiālu apvienojumu pievilcīgā modernā apjomā, kas iekļaujas koku ieskautajā esošajā vidē, paspilgtina dabas pievilcību un plašumu. Projektētais jumts virs esošās estrādes plānots modernās koka konstrukcijās zem viena jumta ar lielām pārkarēm. Ēkas konstrukciju pamatā ir stilizētas koka kolonnas, kas atgādina koka stumbra ar zariem uzbūvi un notur koku lapotni – stilizēto jumtu. Kā viens no jumta seguma materiāliem varētu būt stiklojums, kas ainaviski radītu caurspīdīgu skatu uz debesīm, kokiem. Jumta segums varētu būt arī no titāncinka.

Konkurējošo metu AIS1 prezentēja SIA «BŪVDIZAINS» galvenais arhitekts Andris Kalniņš un arhitekts Arvīds Apels. Tajā vērība pievērsta Ikšķiles vēsturei. Jumta risinājums atgādina lībiešu laivu. Vēsturiskie dolomītu mūri tiek saglabāti un iekļaujas kopējā vizuālā tēla identitātē. Skatuves daļā tiek saglabāts vēsturiskais koncepts, tomēr ar priekšlikumu skatuves priekšējo daļu izbūvēt vienā līmenī ar zemi, lai skatuves zona ir maksimāli funkcionāla dejotājiem. Kāpņu, perspektīvo podestu vietu risinājums ieplāno lielāku vietu koru sastāvam. Aizskatuvē paredzēta telpa ap 30 māksliniekiem. Gan skatuvei, gan skatītāju rindām ir nodrošināta piekļuve cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Izstrādāts priekšlikums segumiem: skatuves daļai – birstēta betona segums ar viļņotu motīvu, estrādes asfalta segumu rietumu un dienvidu daļā nomainīt uz betona bruģakmens segumu, savukārt zem skatītāju solu rindām paredzēts betona bruģakmens segums. Pārsegums risināts līmēta koka liellaiduma konstrukcijās. Ieliektas formas ielaidena līmētā koka sijas balstītas uz koka kolonnām, un virsū zaļais jumts. Liela uzmanība pievērsta apstādījumiem. Izstrādāts priekšlikums bērnu atpūtas vietai.

Ieceres apspriešanā 27. septembrī piedalījās ne tikai iedzīvotāji, bet arī brīvdabas skatuves lietotāji – pašdarbnieki, skaņu operatori, producenti. Tika atgādināts, ka viena no svarīgākajām komponentēm, īstenojot pārbūvi, ir akustika, tāpēc projektēšanā nepieciešams piesaistīt akustikas speciālistu. Klātesošie diskutēja par jumta uzturēšanu, akustikas nodrošināšanu, lietusūdens novadi, iespējams, izdevīgāk izmantošanā, lietošanā, uzturēšanā ir vairāk izmantot kokmateriālus.

Atbildot uz jautājumu par projekta laika grafiku, Ogres novada mērs Egils Helmanis skaidroja, ka vispirms tiks izskatīti iedzīvotāju viedokļi par metiem un priekšlikumi Ikšķiles brīvdabas estrādes attīstībai. Ikšķilieši ir pelnījuši gan funkcionālu, gan pievilcīgu brīvdabas estrādi, tuvu ikšķiliešu vēsturei, izjūtām. Pēc iedzīvotāju viedokļu saņemšanas tiks izstrādāts projektēšanas uzdevums. Savukārt lēmums par projektēšanu un būvniecību būs jāpieņem jau nākamā sasaukuma deputātiem 2025. gadā.

 

UZZIŅA

Aptaujā var piedalīties Latvijas Republikas pilsoņi, kuri aptaujas norises laikā ir sasnieguši 16 gadu vecumu un kuru dzīvesvieta ir deklarēta Ogres novada administratīvajā teritorijā vai kuriem pieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums Ogres novada administratīvajā teritorijā.

Piedalīties aptaujā var, aizpildot anketu papīra formātā, aploksni ar tajā ievietotu aptaujas anketu iemetot aptaujai speciāli paredzētā kastē, kas atrodas Ikšķiles Tautas namā.

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi