Tarifi mainās, pārvadātājs – ne

Jau gandrīz nedēļu sabiedriskā transporta pasažieri iepazīst jauno biļešu un tarifu sistēmu, kas stājas spēkā pakāpeniski un skar visus reģionālos autobusu un vilcienu maršrutus. Taču, neraugoties uz sūdzībām, kas joprojām krājas, pārvadātāji paliek tie paši – īsi pirms Lieldienām VSIA «Autotransporta direkcija» informēja, ka līgumu ar «Liepājas autobusu parku» nelauzīs.

Jaunie reģionālā sabiedriskā transporta biļešu veidi un tarifi stājās spēkā 1. aprīlī. Minimālā braukšanas maksa Rīgā noteikta – pusotrs eiro, citās valstspilsētās, tostarp Ogrē, – viens eiro un ārpus valstspilsētām – 0,70 eiro.

«Vilciens+» biļetes ieviesīs pakāpeniski

VSIA «Autotransporta direkcija» (ATD) sabiedrisko attiecību vadītājs Viktors Zaķis skaidro, ka jaunā tarifu sistēma paredz sadarbībā ar plānošanas reģioniem īpaši izstrādātas un noteiktas «mazās zonas», kas darbojas braucieniem Pierīgā no B un C zonas (un pretēji), kur biļetes cena noteikta 0,70 eiro apmērā un par katriem nobrauktajiem 12 kilometriem tā pieaug par 0,50 eiro. Sasniedzot 2,70 eiro robežu, cena tālāk tiek aprēķināta pēc formulas (nobraukuma).

«Maršrutā «Rīga–Ogre» vilcienu biļetes cena pieaugusi no pusotra uz diviem eiro (dīzeļvilcienos saglabāta vien eiro piemaksa par ātrumu). Savukārt autobusos maršrutā Nr. 7788 «Rīga–Ogre» cena samazinājusies no 2,10 eiro līdz diviem eiro, bet maršrutā Nr. 7227 «Rīga–Tīnūži–Ogre» autobusiem cena pieaugs no 2,15 eiro līdz 2,20 eiro. Starppilsētu autobusiem no Jēkabpils, Rēzeknes, Preiļiem un citiem, kas uz Rīgu atiet no pieturas «Ogres šoseja», cena palikusi nemainīga – divi eiro,» skaidro V. Zaķis.

Lai stiprinātu vilcienu kā sabiedriskā transporta mugurkaulu, jau esošajos vilciena un autobusu savienojumos Aizkrauklē, Tukumā, Krāslavā un Dagdā ieviests jauns biļešu veids «Vilciens+», ar kuru īsos braucienos ar autobusu uz vai no vilciena pieturas punkta var braukt bez papildu maksas vai par minimālu samaksu. Jautāts, kāpēc «Vilciens+» biļetes nav pieejamas arī Ogrē, V. Zaķis skaidro, ka šo biļeti ieviesīs pakāpeniski: «Sākotnēji «Vilciens+» biļete ieviesta savienojumos, kuros līdzīgs princips tika piemērots jau iepriekš. Vienlaikus ieviešanas procesā tiks identificēti iespējamie vilciena un autobusa savienojumi, pievedot pasažierus pie tuvākās dzelzceļa stacijas. Nākotnē tas varētu būt arī Ogres pilsētā.» Kopš 1. aprīļa vilcienos pieejamas vienreizējās 1, 3, 5 un 30 dienu biļetes, bet reģionālajos autobusos – vienreizējās biļetes un esošās mēneša biļetes. Līdz brīdim, kad vilciena un autobusu pārvadājumos tiks vienādoti visi biļešu veidi, abos pārvadājumu veidos ieviešot arī 10 un 20 braucienu biļetes, autobusu pārvadājumos tiek saglabāti līdzšinējie biļetes veidi. No 1. aprīļa vilcienos un autobusos, kuros pasažieriem jau tiek piedāvātas mēneša biļetes, ieviesta 30 dienu biļete regulārajiem pasažieriem. Ja esošā mēnešbiļete vilcienā pasažierim atmaksājās pēc 33 braucieniem un autobusā pēc 41 brauciena, atbilstoši jaunajai tarifu sistēmai ieguvums pasažierim vilcienos un autobusos tiek solīts jau no 21. brauciena. Līdz ar to pasažieri, kuri sabiedrisko transportu lieto bieži, maksās mazāk.

Līgumu ar pārvadātāju nelauzīs

Tiesa gan, visi šie uzlabojumi nelīdz, ja autobuss vai vilciens noteiktajā laikā neatbrauc. Ja, iestājoties siltam laikam, problēmas ar «Vivi» ir mazinājušās, tad par autobusu satiksmi sūdzības joprojām krājas. 26. martā Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis, pašvaldības pārstāvji un vairāku pagastu pārvaldes vadītāji tikās ar ATD pārstāvjiem, lai pārrunātu samilzušās problēmas, kas izveidojušās, kopš pasažieru pārvadājumus autobusu maršrutos Ogres novada administratīvajā teritorijā nodrošina A/S «Liepājas autobusu parks». Jau no paša sākuma bija novērojami pārvadātāja sistemātiski pārkāpumi – reisu neizpildes, neatbilstoša izmēra autobusu nodrošināšana, biļešu neizsniegšana, iztrūkstoša vai novēlota informācija par atceltajiem reisiem, kā arī pieturvietu izmaiņām. V. Zaķis skaidro, ka, neraugoties uz minētajām sūdzībām, ATD līgumu ar «Liepājas autobusu parku» nelauzīs, jo kopš brīža, kad šim uzņēmumam nācās atteikties no daļas maršrutu Pierīgā, reisu izpilde esot uzlabojusies. Pērn reģionālajos maršrutos no gandrīz 390 tūkstošiem reisu netika izpildīti 900. Par to uzņēmumam piespriests 2200 eiro liels sods, kā arī papildus pārvadātāju apvienībai, kas strādā Pierīgā un kurā ietilpst arī «Liepājas autobusu parks», – vēl 2270 eiro soda nauda. Pēc tam, kad uzņēmumam atņemti maršruti Pierīgā, situācija esot būtiski uzlabojusies – šī gada pirmajos divos mēnešos no aptuveni 40 tūkstošiem reisu nav izpildīti vien 62. Kā jau iepriekš minēts, ņemot vērā šo aspektu, «Autotransporta direkcija» līgumu ar uzņēmēju vairs negrasās lauzt, jo viņu vārdiem – situācija vairs nav katastrofāla.

Var sūdzēties ATD

Savukārt «Liepājas autobusu parka» pārstāvji gan norāda, ka ilgtermiņā situācija atkal varētu pasliktināties, kā iemeslu minot autobusu vadītāju trūkumu. Ogres novada pašvaldība, kurai šajā situācijā ir maza teikšana, jo tā nav līguma slēdzēja ar pārvadātāju, uzskata, ka pakalpojums, ko sniedz «Liepājas autobusu parks», ir nekvalitatīvs. Pašvaldības pārstāvji ar atklātu vēstuli ir vērsušies pie satiksmes ministra, cerībā, ka viņš šai situācijai pievērsīs uzmanību. Ja tas nelīdzēs, pašvaldības pārstāvji ir gatavi vērsties arī pie Ministru prezidentes un uzrunāt valdību, jo Ogres novads ir viens no lielākajiem novadiem valstī ar 16 pagastiem, kuros dzīve lielā mērā ir atkarīga no sekmīgas autobusu satiksmes, kas pašvaldības ieskatā, kopš šo pakalpojumu nodrošina «Liepājas autobusu parks», ir pasliktinājusies. Jautāts, ko darīt iedzīvotājiem, ja autobuss neatbrauc laikus vai ierodas ar nokavēšanos, kas attiecīgi ietekmē potenciālā pasažiera tālākās dienas gaitas, V. Zaķis skaidro, ka pārvadātājam, sniedzot sabiedriskā transporta pakalpojumus, ir pienākums ievērot noteiktos autobusu kustības sarakstus. «Pārvadātāja (autobusa vadītāja) rīcība, aizbraucot no pieturas agrāk, ir absolūti nepieņemama, un, konstatējot šādus gadījumus, pārvadātājam piemēro sodu. Ja konstatētas situācijas, kad reisa izpildes laikā autobusa vadītājs neievēro kustības sarakstus, aicinām informēt ATD,» norāda V. Zaķis.

UZZIŅA

Līdz 2024. gada 31. martam (ieskaitot) iegādātās biļetes būs derīgas līdz attiecīgās biļetes derīguma termiņa beigām.

Precīzu informāciju par jaunajām biļešu cenām pasažieri var iegūt biļešu tirdzniecības vietās, pie pārvadātājiem vai 1188.lv uzziņu dienesta mājaslapā, ievadot konkrētu pieturvietu kombināciju.

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi