Peldētāja Emīlija Kraukle – gada simpātija

Iepriekšējā numurā jau rakstījām, ka svinīgā pasākumā godināti «Gada balvas sportā 2023» laureāti. Un viena no viņiem ir peldētāja Emīlija Kraukle, kas tikusi pie nominācijas «Skatītāju simpātija» un simboliskās balvas – Ogres bākas miniatūrā veidā.

Emīlija Kraukle stāsta, ka jau pavisam maza gājusi kopā ar mammu uz baseinu, kur nereti notika arī dažādas ūdens aerobikas nodarbības. «Kādā brīdī mamma izdomāja aizvest mani arī uz peldēšanas treniņiem,» Emīlija atceras. «Tie man ļoti iepatikās, un tā viss aizgāja. Ar profesionālo peldēšanu sāku nodarboties, kad kopā ar vecākiem pārcēlos no Rīgas uz Ogri. Tad arī atradu savu treneri Gaļinu Širokovu, pie kuras peldēšanas mākslu apgūstu joprojām. Tagad mācos 9. klasē un jau deviņus gadus nodarbojos ar peldēšanu. Katru dienu uzreiz pēc skolas dodos uz baseinu un kādu pusotru stundu peldu, nereti to daru arī brīvdienās. Jāatzīst, ka peldēšana nav viegls sporta veids, diezgan bieži jūtos piekususi gan fiziski, gan morāli, jo treniņi notiek ne tikai baseinā, bet arī sporta zālē. Dažreiz, kad tiek rīkotas izturības nodarbības, prasības top īpaši stingras, un tad nereti kļūst diezgan grūti turēties līdzi noteiktajai treniņu programmai. Taču īstenībā man peldēšana ir sava veida relaksācija. Piemēram, pēc skolas atnākot uz treniņu, es varu mesties iekšā ūdenī un atbrīvot savu galvu no visām ar mācībām saistītajām problēmām. Tas ļauj vienkārši fokusēties uz esošo brīdi, peldēt un izbaudīt šo procesu. Tāpat man ļoti patīk cīnīties un pastāvīgi strādāt, lai uzlabotu savus sasniegumus un tuvotos izvirzītajiem mērķiem. Mani tas viss aizrauj, tāpēc arī ir ļoti liela motivācija katru dienu iet uz treniņiem un darboties.»

Iegūtā «Skatītāju simpātija» radīja lielu pārsteigumu

Dodoties uz Ogres novada gada labāko sportistu sumināšanu, Emīlija Kraukle nebija gaidījusi, ka varētu pati saņemt balvu. «Kad devos uz laureātu apbalvošanas pasākumu, pat nepieļāvu domu, ka uzvarēšu šajā nominācijā,» saka Emīlija. «Taču izrādījās, ka draugi, ģimene, radinieki un arī citi līdzjutēji bija daudz nobalsojuši tieši par mani. Es biju ļoti pārsteigta un pat zināmā šokā. Iespējams, skatītāju balsojuma iznākumu veicināja fakts, ka biju vienīgā peldēšanas pārstāve, kura tika izvirzīta balvai. Domāju, daudziem cilvēkiem peldēšana varētu interesēt un simpatizēt, it sevišķi tāpēc, ka viņiem trūkst pilnīga priekšstata par to, kā notiek treniņi šajā sporta veidā. Varbūt par labu man nospēlēja arī apstāklis, ka esmu diezgan jauna, un tādēļ daudzi izvēlējās balsot par mani. Lai kādi būtu iemesli, biju ļoti priecīga.»

Patīk pavārmāksla un tamborēšana

Emīlijai arī patīk gatavot ēst un ņemties ar rokdarbiem. «Lielu daļu brīvā laika es veltu peldēšanai, bet atlikušajā padarbojos pa mājām,» jauniete teic. «Vasarā labprāt parušinos pa dārzu, bieži arī tamborēju. Šo prasmi man iemācīja vecmamma, un vēl joprojām man ļoti patīk to darīt. Pārsvarā tamborēju dažādas dekorācijas, piemēram, spilvenu veidā. Tā kā man rados ir daudz mazāku bērnu, bieži uztaisu dažādas mantiņas, lai viņi var ar tām spēlēties. Ik pa laikam ieskatos tamborēšanas grāmatās, bet pārsvarā idejas smeļos no internetā atrodamām video pamācībām.

Tāpat, esot mājās, regulāri gatavoju ēst, jo man patīk darboties pa virtuvi. Vislabāk mīlu pagatavot kādus saldumus, piemēram, izcept kūciņas vai kēksiņus, bet, kad ir vairāk laika, uztaisu arī pusdienas vai vakariņas visai ģimenei. No citiem ēdieniem vislabprātāk patīk gatavot vistu, jo tā ļoti garšo arī man personīgi. Esmu taisījusi gan dažādas vistas strēmelītes, gan mērces. Jāatzīstas, ka gardu muti ēdu saldumus, tāpat mīlu arī saldākos augļus, tie dod tādu kā papildu mundrumu. Reizē es apzinos, ka ar šādu pārtiku nevajag pārspīlēt, tāpēc mēģinu arī ierobežot saldumu patēriņu. Pati nekādu īpašu sportista diētu neievēroju, jo domāju, ka mans ikdienas uzturs diezgan labi atbilst veselīgas ēšanas pamatprincipiem. Piedomāju, ko ēdu, bet necenšos ļoti precīzi un perfekti ievērot visus priekšnoteikumus. Esmu bijusi dažādās nometnēs, kur bieži vien uzstājas dažādi, tostarp uztura, speciālisti. Viņi stāstīja gan par pareizu ēšanu un tās nozīmi, gan daudziem citiem jautājumiem.»

Tuvākie plāni skaidri

Vaicāta par nākotnes iecerēm, Emīlija Kraukle atbild: «Pavasarī beigšu pamatskolu, un mans galvenais uzdevums ir tikt Ogres Valsts ģimnāzijā. Es ļoti ceru, ka izdosies tur iekļūt, jo skolā iet labi, savā klasē esmu viena no labākajām. Es mīlu mācīties, it īpaši matemātiku un ķīmiju – šie priekšmeti man patīk un labi padodas. Protams, turpināšu arī peldēt, centīšos vēl vairāk uzlabot rezultātus un varbūt tikt uz kādām augstāka līmeņa sacensībām. Bet par to, ko darīšu pēc vidusskolas, gan vēl neesmu domājusi.»

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi