Apbalvojums Ogres ugunsdzēsējam

Tuvojoties valsts svētkiem, Ordeņu kapituls lēmis par augstāko Latvijas valsts apbalvojumu piešķiršanu. Apbalvojamo vidū arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldes Ogres daļas ugunsdzēsējs glābējs (autovadītājs), kaprālis Dzintars Zaretoks, kuram piešķirta Viestura ordeņa Goda zīme. 

Saskaņā ar Ordeņu kapitula 2024. gada 10. aprīļa lēmumiem Latvijas valsts augstākie apbalvojumi – Triju Zvaigžņu ordenis, Viestura ordenis un Atzinības krusts – piešķirti cilvēkiem, kuru godprātīgais profesionālais un sabiedriskais darbs, aktīvā pilsoniskā stāja, pašaizliedzība un patriotisms stiprina Latviju un kuri ir valsts augstākās atzinības vērti un godināmi. Dzintars Zaretoks saņems Viestura ordeņa III pakāpes (bronzas) Goda zīmi. Augstajam valsts apbalvojumam par ieguldījumu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) attīstībā, ilggadēju un priekšzīmīgu dienestu un personīgo ieguldījumu Latvijas valsts iekšējās drošības uzturēšanā un nostiprināšanā viņu izvirzījuši kolēģi no VUGD, uzskatot, ka Dzintars šo apbalvojumu ir godam pelnījis. Dzintars Zaretoks VUGD dien jau vairāk nekā 30 gadu. Kā viņš pats stāsta, bērnība pagājusi ugunsdzēsēju depo, kur aizsākās interese par šo profesiju, jo viņa tēvs bijis ugunsdzēsējs glābējs autovadītājs. Dzintara dienesta gaitas aizsākās Ērgļu postenī, kur sāka pildīt ugunsdzēsēja glābēja pienākumus, tad dzīves ceļš aizveda uz Madonas daļu un tagad – jau vairāk nekā četrus gadus – Dzintars Zaretoks dien Ogres daļā kā ugunsdzēsējs glābējs (autovadītājs). Dienesta biedri viņu raksturo kā atsaucīgu, izpalīdzīgu, korektu pret kolēģiem un iedzīvotājiem, lojālu pret darba pienākumiem un zinošu savā profesijā.

Dzintars par sevi stāsta nelabprāt, uzsverot, ka viņš ir darītājs, nevis runātājs. Par godprātīgu darbu arī iepriekš ne vienreiz vien saņēmis dažādus apbalvojumus, taču tik nozīmīgu kā Viestura ordeņa Goda zīme – pirmo reizi. «Pagodinājums nenoliedzami ir ļoti liels. Kāpēc kolēģi izvirzīja mani, nezinu, jo arī ikviens no viņiem par savu godprātīgo, nebūt ne vieglo darbu, no kura nereti atkarīgas cilvēku dzīvības, būtu pelnījuši šādu apbalvojumu. Tas ir komandas darbs,» saka Dzintars, piebilstot, ka vienmēr jāspēj saglabāt cilvēcību, it īpaši ekstremālās situācijās, kādu ilgajos dienesta gados bijis ne mazums. Viestura ordeņa Goda zīmi Dzintars piespraudīs pie parādes formas, ko uzvelk svētku brīžos.

Augstāko valsts apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta – svinīgā pasniegšanas ceremonija plānota Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 34. gadadienā, šā gada 4. maijā, pulksten 15 Rīgas pilī. Ceremonija tiešraidē tiks pārraidīta Latvijas Televīzijas 1. kanālā.

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi